A home in the heart of the
Cotswold countryside

A radical approach was required for this converted barn sited in open countryside. The aim was to create a house that sat naturally in the landscape with the appearance of a traditional agricultural building.

The previously poor conversion required a new build. We used the salvaged stonework and added two new wings and a swimming pool. A new build meant the standard of construction and insulation would be of the very highest standard and had the added benefit of being zero rated for VAT.

We had worked on the clients’ London home and they were keen to have our design ideas for their new weekend and holiday house. The brief included a large kitchen and family room, six bedrooms, four bathrooms, playroom, utility room, boot room, gym and changing rooms and an outdoor pool.

The house needed to be very practical in the way it related to the outside. The entrance and boot room were key to the design allowing their four children and friends to come and go, while leaving the house relatively unscathed by the inevitable mud and muck of the countryside.

The design of the main barn and the decision to create the 9m high single space created architectural drama. The structural elements were green oak with an oak boarded ceiling to give a sense of warmth to the large space, and a large contemporary fireplace was also designed in proportion to the space.

Throughout, the pallet of materials used internally was kept simple: Cotswold stone floors, oak floors, beams, doors and ceilings and white painted plasterwork. The energy to run the under-floor heating is created by ground source heat pumps buried in adjacent land.

Architects
McLean Quinlan
Interior Design
McLean Quinlan, De Hasse Interior Design
Structural Engineer
Frank Van Loock Associates
QS
Complete Construction Management
M&E
Environmental Engineering Partnership
Landscape Design
Todd Longstaffe-Gowan
Photography
Peter Cook, Richard Seymour