A light filled
London villa

The design strategy centred on a dramatic transverse hall, creating an atrium that reached up four storeys to a large roof light that would bring light and drama into the core of the home, giving the traditional villa a completely new identity.

The 1900s villa would also have a number of specific purposes – to provide a home for a young family, a place from which to work and a setting to match the ambience and environment of a contemporary art gallery.

The brief also included five bedrooms, a formal drawing room, a relaxed family area, a playroom for the children, a working study for each of the parents and a staff flat.

Wise investment comes through good design and McLean Quinlan has produced another exemplary London home

— The Architectural Review

The exterior landscape was integral to the concept both functionally and aesthetically and a grove of delicate leafed, white trunked birch trees was planted immediately outside the house at the back, to provide summer shade for the drawing room and a sculptural simplicity outside the family room below.

Architects
McLean Quinlan
Interior Design
McLean Quinlan
Structural Engineer
Frank Van Loock Associates
QS
Baillie Knowles Partnership
Landscape Design
Client
Photography
Peter Cook