Rooftop escape in
the heart of the city

Situated in the far corner of a mews, our brief was to replace a commercial garage with a new build family home. To respect the existing architecture of the mews, we designed a home that has traditional details, but which is distinctively modern inside.

Daylight is brought deep into the middle of the building by exploiting all opportunities to allow light to flow into and around the house. An open and full-height stairwell through the centre of the property, an internal courtyard at first floor level and tall internal window slots were used to create a sense of openness as well as throw light and views through the building.

A new floor houses an open plan kitchen and living space, with a terrace. Careful detailing, bespoke joinery and the use of beautiful natural materials, such as oak, slate and granite, add to the sense of space in this relatively compact site. As well as a lift that runs from top to bottom, the ground and first floor contain four bedrooms, three bathrooms, a home cinema, study, gym and double garage.

The house wraps itself around us in a way I've never experienced with another building

— Client
Architects
McLean Quinlan
Interior Design
McLean Quinlan
Structural Engineer
Frank Van Loock Associates
QS
Baillie Knowles Partnership
M&E
Environmental Engineering Partnership
Landscape Consultants
Charlotte Rowe
Photography
Peter Cook